© 2018 & Subsequent - All Rights Reserved - Pedigree Renovations - part of The Pedigree Group

  • Facebook

The Casa Olympus Project

Pedigree Renovations was contacted by a client who had bought an old farmhouse on a large plot near Monchique in the Algarve following publicity about the Casa Atlantis project.

             

                          

     

         

                          Click Here for the "Slideshow" 

 

The project had not started well for the clients, having previously contacted an architect who suggested a complete demolition of the property and a new build – the clients had bought the property due to its authenticity and knocking down the original structure to replace it with a sterile box, was not part of their plan.

 

Reading that Pedigree Renovations work sympathetically with older properties, re-using and repairing the original structures ticked the boxes for the client immediately.

 

The property known as Casa Olympus had been neglected for a number of years with parts of the property used to house animals and seed. With an amazing view to the south, the clients wanted to make the vista of the property key.

 

The building measuring just over 240 square meters, was divided by the Pedigree Renovations architect to allow for 3-bedrooms, 2 with en-suite bathrooms, a large lounge / diner, kitchen, preparation / storage area and an outside BBQ area.

 

The roof was in a bad state of repair, with many of the original beams, rotting and sagging so this had to be removed paying special attention to the original walls. The Pedigree Renovations construction team set about demolition keeping as many of the original interior walls as possible adding to the original feel and shape of the property. New walls were constructed to the same thickness of the original walls and finished in original style rough render.

 

The floors were all levelled and traditional Santa Catarina tiles planned for the floors throughout the property with more modern tiles in the bathrooms and kitchen.

 

The roof was completed renewed using Eucalyptus poles for support and authenticity with bamboo in the voids, making a beautiful traditional high ceiling. The chosen roof tiles reflect the property finished in the older style but made in the modern way.

 

All electrics and plumbing were completely ripped out and renewed to comply with modern regulations, but in keeping with the authentic look of the inside of the property.